Tænder og sygdom

Der kan desværre gå betændelse i rodbehandlede (døde) eller amalgamfyldte tænder. De fleste har overskud af sundhed til at bære denne kroniske belastning hele livet uden problemer. Ikke alle er så heldige. Nogle oplever debut af sygdom ifm. stress, ulykke, skilsmisse eller anden voldsom livsbegivenhed. Dette gør at immunsystemet kompromiteres, hvilket skaber optimale kår for de bakterier og toksiner, som kan sive ud i blodbanen fra en betændt død tand. Immunsystemet vil måske på et tidspunkt erkende, at det ikke kan få bugt med denne kroniske betændelse. Immunsystemet kan modulere sig, hvilket betyder, at det kan ændre strategi, angribe fra en anden vinkel og støbe nye og anderledes “kugler”. Hos nogle ender dette op med et immunsystem, som angriber eget væv – det hedder autoimmun sygdom. Alle tænder har forbindelse til kraftige nervebaner. En betændt tand kan påvirke nervebanen, som tanden tilhører, negativt. Ligesom vandet, som finder den letteste vej, så vil sygdomme også optræder dér, hvor man er svagest. En betændt tand kan være med til at svække kroppen et bestemt sted.

Nogle kræftlæger trækker betændte tænder inden de giver kemo. De har erfaret at bakterier fra døde tænder kan belaste kræftpatienten, når de svækker immunsystemet med kemo. Nogle hjertekirurger trækker også rådne tænder, da bakterierne herfra kan sætte sig og ødelægge indgrebet ifm. kunstige hjerteklapper. En tand er i princippet en stiv svamp fyldt med kanaler. En tand består af små kanaler, som er op til 6 km lange i en enkelt tand. Det er i disse, der kan sidde anaerobe forrådnelsesbakterier, hvis tanden er død. Hvis det er en rodbehandlet tand, vil der som regel ikke være symptomer ifa. smerter, da nerven er fjernet ved indgrebet og man dermed er lam i området. Nogle gange bevæger betændelsen sig hen til den raske nabotand. Denne vil så smerte, og en løsning på dette kan være endnu en rodbehandling af denne. Så bliver man igen smertefri, men man har fordoblet sit potentielle problem. En tand med en stor amalgamfyldning kan også skade nerven, og tanden kan dø. Alle betændelser gør ondt, lever-, blære-, halsbetændelse, en bums osv. Lidt firkantet, så er det eneste sted i kroppen, hvor vi kan have en kronisk betændelse, uden smerter, i en død tand.

Årsagen til sygdom er mange. Det er vigtigt at tænke holistisk, og inddragelse af tænder i et sygdomsbillede kan være relevant.

Se her, hvilke erfaringsmæssige problemer de enkelte tænder kan skabe i kroppen.